Svenska forskare närmare egen fotosyntes

Forskare har tagit stora steg i att lista ut hur fotosyntesen går till i växter. Det kan leda till att vi snart kan använda artificiell fotosyntes till att producera bränsle.
Svenska forskare närmare egen fotosyntes För första gången har forskare kunnat visa när vattenmolekyler delas, bland annat till syrgas, i fotosyntesen. Foto: Mostphotos

Det är forskare från bland annat Uppsala universitet som har lyckats ta bilder på atomnivå när vattenmolekyler sönderdelas i växter. Processen var svår att se bara för fem år sedan men modernare verktyg har hjälpt forskarna att förstå hur växterna gör för att lagra solenergi. Detta är första gången som forskarna kunnat följa processen under naturliga förhållanden.

Upptäckten beskrivs av forskarna som ett stort steg och gör att de nu tror att det kan finnas artificiell fotosyntes inom tio år, enligt Sveriges Radio. Den kan i så fall göras effektivare och användas till att producera bränslen av solljus, koldioxid och vatten.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.