Efter torkan: Granbarkborren frodas i södra Sverige

På flera håll i södra Sverige förekommer nu angrepp av granbarkborren. Omfattningen bedöms vara den värsta på tio år och orsaken är sommarens värme, som gjort att skadeinsekten redan hunnit få avkommor som svärmar, vilket är ovanligt.
Efter torkan: Granbarkborren frodas i södra Sverige
Granbarkborren är en av granskogens allvarligaste skadegörare som ibland uppträder i mängd och då kan döda många träd samt infektera virke. Antalet granbarkborrar varierar kraftigt geografiskt och mellan år. Källa: SLU Foto: Josefina Sköld

– Vi hittar grupper om 20-talet träd på samma ställe som är angripna. Vi får backa tillbaka till åren efter stormen Gudrun för att hitta angrepp i samma omfattning, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Syd, i ett pressmeddelande.

De kraftigaste angrepp som upptäckts finns i sydöstra delarna av södra Sverige, främst Östra Kronoberg, Blekinge och Kalmar, men rapporter om spridda angrepp kommer nu in löpande från stora delar av regionen. Angreppen kan orsaka stora ekonomiska förluster på sikt.

Skogsägare som vill avverka måste anmäla det senast sex veckor innan till Skogsstyrelsen, men nu söker allt fler skogsägare dispens från sexveckorsregeln för att få ut angripet virke tidigare.

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.