Med dagens nivåer av global uppvärmning närmar vi oss fem farliga tippningspunkter och listan över potentiella tippningspunkter i världen har ökat från nio till sexton. Det visar en ny studie.

– Vi ser redan tecken på att klimatet har destabiliserats i delar av Västantarktis, på Grönland, i områden med permafrost och i Amazonas regnskogar. De viktiga atlantströmmarna riskerar också att störas ut, säger David Armstrong McKay, huvudförfattare för studien och forskare bland annat vid Stockholms universitet.

Studien visar att listan över potentiella tippningspunkter i världen har ökat från nio till sexton. Redan vid nuvarande nivåer av global uppvärmning närmar vi oss fem farliga tippningspunkter; avsmältning av Grönlands och Västantarktis stora inlandsisar, storskalig upptining av permafrosten, kollaps av den stora havsströmmen i Labradorhavet, och massdöd av tropikernas korallrev.

– Risken för att överskrida de avgörande tippningspunkterna kan fortfarande minskas genom att snabbt minska utsläppen av växthusgaser, men då måste vi börja omedelbart, säger Armstrong McKay i ett pressmeddelande.