Sambandet mellan luftföroreningar och risken för att dö av covid-19 är betydligt starkare än vad forskningen tidigare sett. Det menar forskare vid Harvard University.

Människor som utsätts för höga halter av luftföroreningar löper större risk för andningsproblem – något som kan vara avgörande om de drabbas av det nya coronaviruset.

I en ny studie har forskare vid Harvard analyserat statistik över luftföroreningar och dödsfall i covid-19 i 3 000 regioner i USA, skriver The Guardian. Statistiken täcker 98 procent av befolkningen. Studien visar att halterna av luftföroreningar bara behöver vara något högre för att dödligheten i covid-19 ska öka markant.

– Vi ser att det räcker med en ökning av 1 mikrogram per kubikmeter för att dödligheten i covid-19 ska öka med 15 procent, säger forskarna bakom studien.

Resultaten visar att människor som lever i mer förorenade områden löper betydligt större risk att dö av coronaviruset än människor i renare områden, menar de.

Forskare i Italien har tidigare sett liknande resultat. Bland annat visar en studie på ett sannolikt samband mellan de höga dödstalen i de norra delarna av landet och höga halter av luftföroreningar. Lombardiet och Emilia Romagna, som hör till de värst drabbade områdena, har också bland Europas högsta nivåer av luftföroreningar.


Elin Viksten text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.