Efter att ha stagnerat i början av 00-talet oroas forskarna nu av koncentrationen av metan i luften. Vad ökningen beror på vet de inte säkert.

De senaste tio åren har koncentrationen av metan i luften ökat kraftigt. Det visar en sammanställning av resultat från 81 forskare. Särskilt under 2014 och 2015 ökade metanet rejält efter att ökningen legat relativt stilla mellan 2000 och 2006. Metan finns inte i lika stor koncentration som koldioxid men är mer potent som växthusgas. Forskarna är samstämmiga i att en ökning sker men kan inte peka på någon tydlig orsak. De menar nu att det måste göras mer för att stoppa utsläppen av metan för att klara klimatmålen.

Läs mer här (www.earth)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Jan skriver:

    En vettig referens till en vetenskaplig artikel hade inte varit fel. Den där länken till forskningsdatabasen är man inte särskilt hjälpt av om man vill gå till en källa och läsa mer om just detta.