Trots enklare sopsortering så hamnar de flesta av hushållens plastförpackningar ändå i soporna. Inte ens tre av tio plastförpackningar sorteras och återvinns. Det visar en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Syftet med projektet var att öka kunskapen om fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar. Under ett års tid fick 200 hushåll slänga alla slags förpackningar och tidningar i ett avfallskärl som placerats nära bostaden. Det man kom fram till var att närheten till avfallskärlet var viktigare, än att man slapp sortera sina tidningar och förpackningar. Men det som enligt rapportförfattarna stack ut var att insamlingen av plastförpackningar inte ökade, trots att återvunnen plast har ett större miljövärde än återvunnet glas. – Det går inte göra insamlingen lättare än såhär. Hushållen behöver varken sortera eller ta sig till en återvinningsstation, ändå hamnar väldigt mycket plast fortfarande i restavfallet, säger Carl Jensen, projektledare för studien, i ett pressmeddelande. Nu ska IVL gå vidare och undersöka varför vi inte sorterar ut fler plastförpackningar än vad vi gör.

Läs mer här (www.ivl.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Björn Jansson skriver:

  Resultatet styrker min uppfattning om att åtrvinningskärlen skall vara nära bostaden (vid soptunnan). Man måste göra det bekvämt för medborgaren att återvinna annars blir det många som inte orkar hålla på år ut och år in med en verksamhet som man själv inte får se något resultat av!
  Öka tempot i sådana förbättringar.
  Björn

 • Björn Jansson skriver:

  Plastförpackningar är ett alltför vitt begrepp. Nästan varenda produkt vi köper är ju på något sätt emballerat i en eller flera sorters plastmaterial. Det mesta är småförpackningar, t.ex. smörgåsmats- eller smådetaljsinplastningar ofta kombinerat med pappersetiketter ellr laminat som I mjölkförpackningar. Dessa känns lämpligare att sortera som brännbart än som plast.
  Hälsningar
  Björn