Det är mycket troligt att 2016 blir det varmaste året som har uppmätts, förutspår världsmeteorologiorganisationen WMO. 16 av de 17 varmaste åren har därmed inträffat under 2000-talet.

Preliminära data från WMO visar att det är ”mycket troligt” att 2016 blir ännu varmare än 2015 som är året med den högsta uppmätta temperaturen. Från januari till september i år har temperaturen varit 0,88 grader högre än medeltemperaturen för åren 1961-1990 som WMO använder som referens. 16 av de 17 varmaste åren har uppmätts under 2000-talet. – Ytterligare ett år. Ytterligare rekord. De höga temperaturerna från 2015 verkar bli slagna 2016. Värmen från den globala uppvärmningen kommer att fortsätta. I delar av Ryssland var temperaturen 6-7 grader högre än det långsiktiga genomsnittet, säger Petteri Taalas, WMO:s generalsekreterare. Förutom temperaturökningen har långsiktiga indikatorer som halten växthusgaser, istäcket på Grönland och havsnivåhöjningen visat rekordhöga värden. WMO publicerade sina preliminära data i samband med klimatmötet COP22 i Marocko.

Läs mer här (public.wmo.int)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.