De svenska erfarenheterna av låg antibiotikaanvändning i svensk mjölkproduktion lyfts i en ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, genomförd i samarbete med svensk expertis.

Rapporten Tackling antimicrobial use and resistance in dairy cattle: Lessons learned in Sweden lanserades i samband med World Antimicrobial Awareness Week och har tagits fram av svenska experter från Sveriges lantbruksuniversitet, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges veterinärförbund, Växa Sverige, Gård- och Djurhälsan och Näringsdepartementet.

Nyckelfaktorer för den svenska framgången som lyfts fram i rapporten är:

  • Långsiktigheten i arbetet för god djurhälsa och -välfärd; exempelvis förbjöd Sverige inblandning av antibiotika i foder redan 1986 och veterinärer har sedan 1960-talet inte haft rätt att försälja antibiotika.
  • Det nära samarbetet mellan djurbönder, veterinärer, universitet, myndigheter och departement. Ofta har initiativ kommit ”från fältet” vilket sedan utvecklats till ändamålsenliga regelverk. I många andra länder är angreppssättet det omvända.
  • Vårt svenska fokus på god djurvälfärd och sjukdomsförebyggande åtgärder (som inte inkluderar antibiotika). Dessa åtgärder minskar avsevärt behovet av antibiotika. I många länder maskeras undermålig djurhållning med rutinmässig tillförsel av betydande mängder antibiotika för att förebygga sjukdomar.