Forskare namnger nyupptäckt art efter Harry Potter

En nyupptäckt spindel är väldigt lik den magiska hatten från Harry Potter-filmerna. Forskarna, som är fantaster av böckerna, har nu namngett spindeln efter hattens ägare.
Forskare namnger nyupptäckt art efter Harry Potter Den lilla spindelns hattlika utseende fyller en praktisk funktion i naturen. Foto: Javed Ahmed/twitter

Eriovixia gryffindori heter spindeln och är döpt efter rollfiguren Godric Gryffindor vars magiska sorteringshatt bestämmer vilket elevhem barnen ska bo i. Spindeln är sju millimeter stor och upptäcktes av tre indiska forskare. När de såg den bestämde de sig direkt för att döpa den efter hatten som den liknar. Utseendet har också en praktisk funktion i naturen där den efterliknar ett torrt löv för klara sig undan fiender.

J.K. Rowling, som har skrivit Harry Potter-böckerna, gratulerade forskarna till upptäckten på twitter: ”Jag är hedrad! Grattis till upptäckten, ännu ett fantastiskt vidunder!”

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.