En ny vetenskaplig studie visar att torsken i Östersjöområdet har tiaminbrist. Tiamin, eller vitamin B1, är helt nödvändigt för alla djurceller.

Med hjälp av kemiska och biokemiska tekniker kunde forskare vid Stockholms universitet, Lantbruksuniversitetet i Lysekil och Western Washington University i USA konstatera tiaminbrist i torskens vitala organ såsom lever och hjärna. Sammantaget var den uppmätta tiaminbristen tillräcklig för att förklara torskens oförmåga att växa på ett naturligt sätt.

En genomgång av den vetenskapliga litteraturen samt de nya analysresultaten visar att Östersjötorsken, högst sannolikt, har varit drabbad av tiaminbrist under en längre tid, åtminstone sedan andra halvan av 1990‐talet.

– För att sammanfatta, så kan torsken nu läggas till den långa listan med över 30 djurarter som vi vet är drabbade av tiaminbrist, något som kräver kraftiga insatser av samhället. Att den observerade tiaminbristen är så elakartad och skadlig samt spridd bland många djurarter och över stora geografiska områden innebär att den bidrar till det pågående globala utdöendet av många djurarter, säger Josefin Engelhardt, doktorand vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, Stockholms universitet i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • thord wiman skriver:

  Förfärande oroväckande detta men vad är då den bakomliggande orsaken till denna tiaminbrist hos vilda djur?
  Forskare på området menar att orsaken är någon form av luftförorening men uppger inte vilken!?
  Varför detta hemlighetsmakeri?

  • cathrine skriver:

   Hej Thord,
   Extrakt har frågat forskaren bakom studien om mer information, hon svarar så här:
   ”Utifrån det vi vet om tiaminbrist idag så är det troligaste förklaringen att tiaminet, vitamin B1, saknas i födan. Tiaminbristen har hittats i många olika djurgrupper, både predatorer och växtätare, och växterna är den gemensamma nämnaren för alla dessa grupper i näringsväven. Nästa steg i forskningen är att undersöka om växterna har tiaminbrist och försöka hitta den bakomliggande orsaken till bristen.”

   Mvh,
   Cathrine Beijer, Extrakt