Vatten
Drastisk minskning av världens vilda ryggradsdjur
Bestånden av vilda djur fortsätter minska i snabb takt, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden, WWF. Det är framför allt människans matproduktion som gör att vilda djur förlorar sina livsmiljöer.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– När vilda djurpopulationer minskar kraftigt är det en tydlig och brådskande varningssignal. Nedgångarna signalerar att naturen blir allt mindre motståndskraftig. Det gör naturen mer sårbar för klimatförändringar och vi närmar oss farliga och oåterkalleliga regionala brytpunkter. När detta händer på för många platser runt om i världen, hotar det själva luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter, säger Rebecca Shaw, forskningschef på WWF, i ett pressmeddelande.
Det är framför allt i Latinamerika som de vilda djurpopulationerna minskar – där har bestånden minskat med 95 procent sedan 1970 – men även i Afrika och Asien är nedgången stor, visar rapporten Living planet index. Att nedgångarna är mindre i Europa och Nordamerika beror delvis på att markexploateringen där till stor del skett innan 1970, vi har alltså haft de största minskningarna innan dess.
Världens tropiska regnskogar pekas ut som särskilt sårbara ekosystem och ryggradsdjur i sötvattenmiljöer drabbas hårdast, med en nedgång på 85 procent. I rapporten varnas för kritiska brytpunkter, så kallade tipping points, när ett ekosystem blir så skadat att det inte går att rädda.
– Om den brytpunkten nås i Amazonas regnskog, skulle det skapa chockvågor långt utanför det området. Det skulle också förändra regionala och globala vädermönster, påverka livsmedelsproduktionen och Amazonas skulle gå från att vara en kolsänka till att bli en utsläppskälla, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.
De framsteg som görs är både för små och för långsamma, menar WWF. En av de viktigaste åtgärderna för att vända utvecklingen handlar om att förändra våra mat- och konsumtionsvanor. WWF pekar på den direkta kopplingen mellan vår köttkonsumtion och avskogningen i Amazonas. Regnskog avverkas fortfarande för att skapa odlingsmark för soja, som används i djurfoder till bland annat kyckling och lax över hela världen.