Livsstil & konsumtion
Psykologin bakom vår klimatpassivitet
Psykologiska barriärer och övertro på oss själva och teknik ligger bakom att vi inte alltid agerar, trots larmrapporterna om klimathotet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Vi kanske köper en ekologisk gurka men betyder det att vi är moraliskt berättigade att flyga till Mallorca?
Den frågan ställer Magnus Bergquist, forskare i miljöpsykologi vid Göteborgs universitet, som har sett att människor använder ett första miljövänligt beteende för att berättiga att vi inte behöver bete oss miljövänligt i nästa steg. Forskarna har undersökt människors inställning till klimatfrågan och sett att många som har en övertro på tekniken och tror att teknikutvecklingen kommer att rädda oss.
Dessutom har vi en övertro på vår egen förmåga, underskattar risker, och överskattar hur miljövänligt vi agerar i jämförelse med andra.
– Vi har gjort en datainsamling bland amerikaner nyligen och enligt det preliminära resultatet tyckte 64 procent att de är mer miljövänliga än andra, säger Magnus Bergquist till SVT.
Men studier visar också att vi påverkas mycket av sociala normer genom att stimuleras av andras miljövänliga beteenden.
Den norske psykologen och ekonomen Per Espen Stoknes, har listat fem orsaker varför klimatfrågan är så svår att ta till sig: Distans, Domedagsperspektivet, Kognitiv dissonans, Förnekelse och Identitet.
Distans innebär att klimatförändringarna upplevs som något avlägset, att det ligger långt fram i tiden och inte kommer att beröra oss. Domedagsperspektivet leder till flykt och framkallar skuldkänslor. Kognitiv dissonans syftar till en inre konflikt mellan vad vi vet och vad vi gör. I förnekelsen lever vi som vi alltid har gjort, vilket är ett självförsvar. Identitet innebär att vi filtrerar bort sådant som står i konflikt med våra värderingar.