Varje timme släpps upp emot 70 miljoner mikroplastpartiklar från ett stort svenskt reningsverk ut i havet . Det visar en undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svenskt vatten.

I undersökningen tittade man på inkommande och utgående vatten vid tre stora svenska avloppsreningsverk. Resultatet visar att från Henriksdals reningsverk i Stockholm samt Ryaverket i Göteborg var det mellan 30 till 70 miljoner mikroplastpartiklar och 40 till 500 miljoner textilpartiklar som varje timme släpptes ut i havet. – Det var förvånande. Även om 99 procent hålls kvar i reningsverket är det stora mängder som går ut, säger Kerstin Magnusson, forskare på IVL, till Ny teknik. Hur farliga dessa partiklar är för livet i havet vet man dock ännu inte. – Vi har hittat mikroplaster i marina djur, men vi vet inte hur stora mängder de får i sig och vilka effekter det har. Harmlöst är det inte, men vi vet inte storleken på problemet, säger Kerstin Magnusson. Läs hela rapporten ”Mikroskopiska skräppartiklar i vatten från avloppsreningsverk”.

Läs mer här (www.nyteknik.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.