Mikroplast i sjöar och hav är ett växande miljöproblem. När fiskar äter av mikroplasten hamnar en stor del av de gifter som binds till de små plastpartiklarna i fiskarnas vävnad, visar ny studie. Hur det påverkar de människor som äter fisken är fortfarande oklart.

Tidigare studier visar att miljögifter binder till mikroplasten. Men i en ny studie från RMIT-universitetet i Australien och Hainanuniversitet i Kina har forskarna sett att fiskar som äter mikroplast kan få i sig upp till 12,5 procent av de gifter som finns bundna till plastpartiklarna. – Vi vet att fiskar äter mikroplast, men fram till nu har vi inte kunnat visa att de spelar en avgörande roll i hur gifter flyttas genom näringskedjan, säger Bradley Clarke, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande. Nästa steg för forskarna är att undersöka hur resultaten kan påverka hälsan hos de människor som äter fisken. – Generellt kan vi säga att om någon äter fisken, så riskerar personen även att få i sig de gifter som finns i fisken, säger Bradley Clarke. Mikroplast i havsmiljön kan ha flera ursprungskällor. De små plastpartiklarna kan till exempel komma från större skräpbitar, från mikroplastpellets som används som råvara i plastindustrin eller från hygienprodukter som exempelvis tandkräm eller smink.

Läs mer här (www.scimex.org)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.