Enligt den kunskap som finns i dag innehåller dricksvattnet i Sverige inte mikroplaster i sådan omfattning att det påverkar hälsan. Det visar en sammanställning som Livsmedelsverket har genomfört på uppdrag av regeringen. Men mer forskning behövs.

Livsmedelsverket fick 2018 i uppdrag av regeringen att sammanställa befintlig kunskap om hälsorisker med mikropartiklar eller nanopartiklar av plast i dricksvatten. Enligt rapporten, som skickades till regeringen 1 april, finns det inget som tyder på att dricksvatten i Sverige innehåller mikroplaster så att det påverkar hälsan.

– Därför föreslår Livsmedelsverket i dagsläget inga särskilda åtgärder för att minska mängderna i dricksvatten, säger Salomon Sand, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

En annan aspekt som diskuterats är om mikroplaster kan vara bärare av exempelvis bakterier eller kemiska ämnen. Slutsatsen är att det kan inträffa, men att bidraget från partiklar i dricksvatten beräknas vara väldigt litet jämfört med andra sätt vi kan få i oss bakterier eller kemiska ämnen via livsmedel.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.