För att spara el beslutade EU att förbjuda glödlamporna 2013. Lågenergilampor, som ersatte glödlampor, är energieffektiva, men innehåller kvicksilver. Vid Umeå universitet forskar man nu på en ny – metallfri – ersättare.

Bytet till LED-lampor och lågenergilampor minskar elanvändningen för belysning med upp till 90 procent. Lampans livslängd är cirka 10 000 timmar, jämfört med en glödlampa som ger ljus i 1 000 timmar.

Lågenergilampor är mer effektiva och långlivade än glödlampor, men de innehåller kvicksilver och att de tar en stund att komma upp i full ljusstyrka. Vid Umeå universitet pågår forskning om en ny typ av metallfri ljuskälla, LEC.

– En LEC är en tunn och flexibel ljuskälla som består av elektriskt ledande kolbaserade material. Den drivs med en låg spänning och avger ljus från en yta i stället för en punkt som traditionella ljuskällor, såsom glödlampor och LED-lampor, säger forskaren Petter Lundberg.

Den främsta fördelen med tekniken är ur ett livscykelperspektiv, berättar han.

– Eftersom de kan tillverkas utan metaller och andra skadliga ämnen på ett energieffektivt sätt. Mycket krut läggs därför just nu på att använda och utveckla ”gröna” material för LEC:ar som är biologiskt nedbrytbara, säger Petter Lundberg i ett pressmeddelande.