För att spara el beslutade EU att förbjuda glödlamporna 2013. Lågenergilampor, som ersatte glödlampor, är energieffektiva, men innehåller kvicksilver. Vid Umeå universitet forskar man nu på en ny – metallfri – ersättare.

Bytet till LED-lampor och lågenergilampor minskar elanvändningen för belysning med upp till 90 procent. Lampans livslängd är cirka 10 000 timmar, jämfört med en glödlampa som ger ljus i 1 000 timmar.

Lågenergilampor är mer effektiva och långlivade än glödlampor, men de innehåller kvicksilver och att de tar en stund att komma upp i full ljusstyrka. Vid Umeå universitet pågår forskning om en ny typ av metallfri ljuskälla, LEC.

– En LEC är en tunn och flexibel ljuskälla som består av elektriskt ledande kolbaserade material. Den drivs med en låg spänning och avger ljus från en yta i stället för en punkt som traditionella ljuskällor, såsom glödlampor och LED-lampor, säger forskaren Petter Lundberg.

Den främsta fördelen med tekniken är ur ett livscykelperspektiv, berättar han.

– Eftersom de kan tillverkas utan metaller och andra skadliga ämnen på ett energieffektivt sätt. Mycket krut läggs därför just nu på att använda och utveckla ”gröna” material för LEC:ar som är biologiskt nedbrytbara, säger Petter Lundberg i ett pressmeddelande.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.