Industri & Energi
Kommunpolitiker gynnar sina egna bostadsområden
Det byggs färre lägenhetshus i områden där lokalpolitiker bor, visar ny forskning från Stockholms universitet. Politikerna väljer hellre att placera de ofta impopulära byggprojekten i andra områden, vilket kan öka den lokala ojämlikheten.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Beslut om nya flerfamiljshus är ofta omdiskuterade eftersom husen bland annat ökar trycket på kommunala tjänster som barnomsorg och sjukvård. Nya byggen kan också innebära att grönområdena blir färre.
Den nya studien från Institutet för social forskning visar att lokalpolitiker tenderar att skydda sina egna områden från sådan utveckling.
– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.
Eftersom många politiker, såväl på höger- som vänsterkanten, bor i välbärgade områden ser forskarna att politikernas beslut kan öka ojämlikheten genom att redan privilegierade delar av kommunen skyddas medan mindre välbärgade områden belastas med fler nya byggprojekt.
Det finns flera faktorer som kan ligga bakom politikernas beslut att skydda sina egna bostadsområden.
– En anledning kan vara att de har bättre insikt i de negativa konsekvenser som byggprojekten kan föra med sig i det egna närområdet. Ekonomiska intressen, som att skydda värdet på den egna bostaden, samt sociala faktorer, som att undvika kritik från grannar och bekanta, kan också spela en roll, säger Linna Martén, forskare på Institutet för Social forskning vid Stockholms universitet i pressmeddelandet.