Kemikalieinspektionen kommer under hösten att kartlägga farliga kemikalier som ingår i konsumentvaror, bland annat ska myndigheten undersöka innehållet i gummi, silikon och papper.

– Genom de nya kartläggningarna vill vi skaffa oss ökad kunskap om innehållet i vanliga material. Ett viktigt syfte med detta är att kunna identifiera om det finns kemikalier som i dag inte regleras i lagstiftningen men som skulle behöva åtgärdas, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen har beslutat om fem kartläggningsprojekt inom följande områden som kommer att genomföras i höst:
  • Kemikalier i gummi och silikon
  • Kemikalier i papper och pappmaterial
  • Kemikalier i intimhygienprodukter
  • Mikroplast i kemiska produkter
  • Kemikaliekrav i miljömärkning
Kartläggningen av intimhygienprodukter är kopplad till Kemikalieinspektionens pågående tillsynsprojekt om kemikalier i bland annat bindor, tamponger och menskoppar. Undersökningarna av mikroplast i kemiska produkter är kopplade till ett särskilt regeringsuppdrag som ska redovisas i december 2017. – Kartläggningarna kan bidra på flera sätt till en giftfri vardag och en giftfri miljö. Genom att öka kunskapen om kemikalieinnehållet i olika material kan vi också underlätta för företagen att byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ, säger Erik Gravenfors.

Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.