Många friluftskläder är behandlade med högfluorerade kemikalier (såsom PFAS) för att stå emot vatten, olja och andra fläckar. En ny studie från Stockholms universitet och University of Leeds visar dock att det är onödigt då de flesta konsumenter endast efterfrågar vattenavvisande material, samtidigt som det finns miljövänligare alternativ.

– Flera icke-fluorerade ämnen är i dag konkurrenskraftiga alternativ till fluorkemikalier när det gäller vattenavvisning. Fram tills nyligen var det bästa alternativet för tillverkning av bra och hållbara friluftskläder fluorkemikalier (såsom PFAS). Men när trycket på att minska användningen av fluorkemikalier ökade med ny lagstiftning och uppmärksamhet i media såg kemikalietillverkare potentialen i att utveckla bättre alternativ, säger Steffen Schellenberger, doktorand vid Stockholms universitet och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Den aktuella studien visar att de flesta konsumenter endast letar efter vattenavvisande egenskaper när de ska köpa friluftskläder, inte fläckavvisande. Studien visar också att tyg som har behandlats med icke-fluorerade kemikalier visserligen inte står emot oljebaserade fläckar men däremot vattenbaserade fläckar som apelsinjuice och rött vin.

En del högfluorerade ämnen har i djurförsök visat sig vara reproduktionsstörande och misstänks dessutom vara cancerframkallande. Kemikalier som används i kläder hamnar så småningom i miljön; genom tvätt och avskavning, och inte minst när de slängs. Dessutom tar högfluorerade ämnen väldigt lång tid att bryta ner, de stannar därför kvar i miljön och kan leta sig ner till våra vattentäkter.