Mat & jordbruk
”Vattenhöjningen oroar mig mest”
James Hansen är en av världens mest framstående klimatforskare, men har också blivit arresterad under två klimatmanifestationer de senaste åren. När Extrakt träffar honom på besök i Stockholm är han lugn. Aktivismen skiner bara igenom som en vag antydan av frustration.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
”Samhället skulle kollapsa”
Konsekvenserna som forskaren målar upp är enorma. I riskzonen, varnar han, är större delen av världens befolkning. – Innan vi hade flygplan reste vi runt världen med båtar, så vi har byggt över hälften av våra städer längs kustlinjer. Principiellt kan vi säga att vi kan hantera den förändrade havsnivån, men i praktiken kommer de ekonomiska effekterna bli så enorma att vi inte kan göra det. Vi skulle lämna de yngre med en situation som är utanför deras kontroll. Hansen lyfter New Orleans som exempel. 2005 dränktes den amerikanska staden av orkanen Katrina, med över tusen dödsoffer som följd. Tio år senare har staden fortfarande inte lyckats återhämta sig, och Hansen pratar om ett liknande scenario som skulle drabba mycket större delar av världen. – Hela nationer som Bangladesh och Nederländerna skulle vara helt under vatten. I ett sådant scenario tror jag att planeten skulle vara helt omöjlig att styra, och att samhället skulle kollapsa. Det skulle bli kaos om vi låter situationen gå åt det hållet, och du kan se signalerna redan nu med migrationskrisen. Om vi fortsätter släppa ut växthusgaser kan vi vänta oss en multimeters havsnivåhöjning, som drabbar både människor och djur. Stora delar av världens befolkning kan tvingas flytta på sig, vilket gör att den nuvarande migrationskrisen kan ses som en försmak till vad som kan hända. – Vi kan inte gå den vägen, och politiska ledare måste förstå det. Över 300 miljoner människor i Kina lever nära havsvattennivån och hela länder så som Nederländerna ligger nära havsvattennivån.”Låt priset reflektera kostnaderna för samhället”
Lösningen, menar han, är att låta utsläpparen betala för sina kostnader och låta inkomsterna gå tillbaka till folket. Enligt forskaren behöver vi låta priset för de fossila bränslena reflektera kostnaden för samhället. – Hälsoeffekterna av luftföroreningar är stora, mer än 10 000 personer per dag dör från luftföroreningar globalt. Men hälsokostnaderna bärs av allmänheten, inte av fossilbränsleföretagen. Och klimatkostnaderna, som skulle bli enorma om vi börjar få en havsnivåhöjning, bärs också av allmänheten. Hansen förespråkar synen som förs av organisationen Citizens Climate Lobby (se faktaruta) som på sin hemsida förespråkar en skatteväxling där en ständigt ökande koldioxidutgift ger intäkter som betalas ut till den vuxna befolkningen. Det är det enda sättet att kunna få med alla politiska ideologier och samtidigt lösa den kommande krisen, säger Hansen. Men än kan en global överenskommelse som har tillräcklig kraft för att tackla planeten verka långt bort. När Extrakt frågar om James Hansen har några uppmuntrande ord till läsarna skrattar han. – Det återstår att se. Vi har en enastående planet med så många olika former av liv. Den är värd att bevara, och vi har förmågan att göra det.Citizens Climate Lobby
Citizens climate lobby, Klimatsvaret på svenska, är en organisation som jobbar för en ny typ av koldioxidskatt. På deras hemsida står det: ”Vi förespråkar en ny typ av skatteväxling, där en stadigt stigande koldioxidavgift kompenseras genom att hela intäkten omedelbart delas ut till allmänheten, i lika stora delar till varje vuxen medborgare. Vårt förslag har många fördelar. Det är kostnadseffektivt, lätt att genomföra och opolitiskt – det borde kunna accepteras av alla partier som vill bidra till att lösa vår tids största problem.”