Efter en veckas intensiva förhandlingar avslutades ett internationellt möte på Jamaica utan ett godkännande av gruvdrift på havsbotten. I sista stund beslutades att man nästa år ska föra formella diskussioner om hur haven ska skyddas.

Världens djuphavsbottnar är rika på efterfrågade mineraler och metaller, bland annat kobolt och nickel som används i batterier. Men de är också de ekosystem som vi vet minst om.

ISA, International Seabed Authority, är en mellanstatlig organisation som reglerar utvinning av metaller och mineraler från havsbotten. Målet med mötet på Jamaica var att ta fram regler för djuphavsbrytning. Chile, Frankrike och Costa Rica hade inför förhandlingarna lagt fram ett förslag om att pausa all djuphavsbrytning för att säkerställa att marina miljöer skyddas. Kina, som har drivit frågan om att ge tillstånd för djuphavsbrytning, sade under hela mötet nej till förslaget, men gick till slut med på att det tas upp för diskussion under nästa ISA-möte, 2024.

– Det är en stor besvikelse att ett land ensamt kan kidnappa en församling där alla länder har en röst. Jag hoppas att landet som nu har haft invändningar står vid sitt ord och tillåter en diskussion nästa år, sade Gina Guillén Grillo, Costa Ricas representant på mötet, enligt The Guardian.

Tidigare har Sverige sagt nej till gruvdrift på djuphavsbottnar. Under ISA-mötet stod över 20 länder bakom förslaget om att pausa eller förbjuda djuphavsbrytning, inklusive Kanada som tidigare undersökt möjligheterna för gruvdrift.

– Världens hav utsätts redan för allvarliga påfrestningar som överfiske, föroreningar och klimatförändringar. Gruvbrytning på djuphavsbotten skulle bara innebära ytterligare påfrestningar i en tid då vi borde återställa haven så att de kan leva upp till sin potential som vår främsta allierade mot klimatkrisen, säger Jessica Battle, WWF, i ett pressmeddelande.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Sedan år 2000 har vi miljömål & vi påstår varje år att vi ställer om ekonomin. Men sedan dess har materialkonsumtionen ökat:
    Malm +113%
    Icke metallisk mineral +53%
    Övriga mineraler mm +443%

    Anser djuphavbrytning bör komma ifråga endast om konsumtionen av ovanstående kategorier minskat till nära noll.och vi alltså visat att vi inte slösar utan begränsat oss till det viktigaste