Bekämpningsmedel är vanligt förekommande i det skånska grundvattnet. Det visar en ny forskningsavhandling från Lunds universitet.

Geologen Maria Åkesson har undersökt förekomsten av bekämpningsmedel i grundvatten i elva skånska kommuner. Resultaten av studien visar att bekämpningsmedel ofta förekommer i det skånska grundvattnet. – Det är inte bra att hitta bekämpningsmedel i grundvattnet. Den här typen av ämnen bryts ned långsamt när de väl nått grundvattnet, och dessutom tar det lång tid för grundvatten att omsättas, säger Maria Åkesson i ett pressmeddelande. Maria Åkesson hoppas att hennes forskningsresultat kan leda till en förbättrad grundvattenövervakning och på så sätt ett bättre grundvattenskydd. – Det är anmärkningsvärt att vi i Sverige har en förhållandevis dålig kontroll över grundvattnet och dess kvalitet. Grundvattnet är en av våra absolut viktigaste naturresurser, och Sverige anses ju dessutom ofta gå i bräschen för miljöarbete generellt sett, säger hon.

Läs mer här (www.lu.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.