Vatten
Genteknik ett förslag för att bromsa almsjukan
Genmodifiering föreslås som en möjlig metod för att rädda alm och ask från alm- och askskottsjuka. Det framgår av den utredning som i dagarna överlämnades till regeringen.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Almsjukan har på många håll i landet slagit ut hela almbestånd och sjukdomen har ofta varit svår att hålla i schack. På exempelvis Öland uppskattades häromåret att 90 procent av almarna är döda eller sjuka, medan Gotland har kunnat begränsa skadorna med omfattande handlingsplaner, som Extrakt tidigare rapporterat om.
I utredningen som nu har överlämnats till landsbygdsminister Peter Kullgren, En framtid för alm och ask – förädling forskning och finansiering, föreslås nio förslag på åtgärder för att bevara skogsalm, lundalm och ask. Det handlar bland annat om att stötta en fortsatt bekämpning av almsjukan på Gotland med ny lagstiftning om myndigheters tillgång till privat mark och om forskningssatsningar på traditionell förädling. Utredarna, den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Staffan Eklöf och Sanna Black-Samuelsson skogsgenetiker vid Skogsstyrelsen, föreslår också en forskningssatsning på genmodifiering för att ta fram sjukdomsresistent alm.
Enligt Annelie Carlsbecker på Gentekniknämnden är det svårt att få tillstånd för genmodifierade träd i naturen, något som regleras av lag.
– Ett EU-direktiv ställer hårda krav på reglering. Att sätta ut genetiskt modifierade träd i naturen kommer att bli väldigt svårt att få godkännande för enligt det direktivet, säger hon till Sveriges Radios Vetenskapsradion.