Bildreportage

Forskarna som ska rädda Sveriges sista korallrev

Visste du att det finns korallrev i Sverige? Extrakt följer med forskarna som kämpar för att rädda landets sista existerande korallrev. Hinner de innan det är för sent? Artikeln finns också i en längre version.

Från Tjärnö

Forskningsfartyget utgår från Tjärnö marina observatorium utanför Strömstad. Turen går till det norska Tislerrevet. Det är ett frodigt och välmående korallrev, till skillnad från de svenska motsvarigheterna som är näst intill utdöda.

Kallvattenkorall

Susanna Strömberg, forskare vid Göteborgs universitet, är specialiserad på ögonkorallen Lophelia pertusa, en kallvattenkorall som lever i våra nordiska vatten.
– När man säger korallrev tänker de flesta på tropiska koraller i varma länder, men det finns faktiskt koraller betydligt närmare än så. Norge har massor! säger Susanna Strömberg.

Akut hotade

Forskarnas mål är att försöka väcka liv i de svenska korallreven igen. I dagsläget finns lite koraller på två av de svenska reven, på Säckenrevet utanför Strömstad och vid Väderöarna utanför Fjällbacka. Båda är dock akut hotade.

Undervattensrobot

Kallvattenkorallerna är ganska hemliga rackare. De lever gärna på ungefär 100 meters djup. Med vanliga dykartuber kommer man inte längre ner än 50–60 meter. Till sin hjälp har forskarna därför en fjärrstyrd undervattensrobot, ROV, som utför olika arbetsuppgifter samtidigt som den dessutom filmar alltihop.

Film på däck

Den gula roboten hissas ner i havet med ett ljudligt slurp. Filmen syns i realtid på en storbildsskärm på däck. Det är som att vara till havs – och på bio – samtidigt.

Påverkar fiskebestånden

75 procent av världens korallrev bedöms som hotade och kallvattenkorallerna är inget undantag. En lyckad restaurering av de svenska reven kan även påverka fiskebestånden positivt, reven bidrar till exempel till att småtorsken blir bättre skyddad.

Vita koraller

Till skillnad från tropiska koraller ska kallvattenkorallerna faktiskt vara vita. Varje vinter är målet att få dem att föröka sig. Hittills har det gått över förväntan. Rentav så bra att andra forskarlag i världen följer arbetet noga.
– Vi hoppas så klart att vi ska kunna bygga upp de svenska korallreven så att vi kan öka biodiversiteten igen. De är illa ute, men det är inte för sent, säger Susanna Strömberg.