Bildreportage

”Det är slemmigt, men väldigt användbart”

Extrakt träffar algforskaren Sophie Steinhagen som förklarar varför hon tror att grönalger kommer att få en allt mer central roll i framtiden. Både som ingrediens i mat, mediciner och hygienprodukter. Artikeln finns också i en längre version.

På jakt efter grönalger

Smögen är ett av västkustens mest kända resmål, men forskaren Sophie Steinhagen är inte här för att bada. Hon är på jakt efter grönalger.

Ny delikatess

Runt om i världen har människor sedan länge sett nyttan av tång och alger. Särskilt i Sydostasien och Sydamerika. I Chile har man till och med hittat grottmålningar som tyder på att man ätit tång i tusentals år. Men i Sverige har vi avfärdat havsmaten som slemmig och konstig. Tills nu. Plötsligt serverar finrestauranger såväl havssallat som tångchips.

Jobbar i team

Forskarna på Tjärnö jobbar ofta i team. Att dyka ensam är förbjudet. Sophie Steinhagen tar ofta hjälp av forskningsassistenten Annelous Oerbekke.

Tussliknande sporer

När havssallat blir fertil formas tussliknande sporer som kan simma. Dessa sporer fångas sedan upp för att odla fram en ny generation havssallat.

Nya arter

Sophie Steinhagen tillbringar mycket tid i labbet. ”Förmodligen hittade vi en ny art av grönalger i somras. I en tid när hela världen redan har upptäckts är det ganska ovanligt” säger hon.

Sorterar fynd

Annelous Oerbekke och Sophie Steinhagen sorterar sina algfynd och sparar allt som är grönt.

Bidrar till lösningar

”Mänskligheten står inför många utmaningar med växande befolkning och hälsoproblem. Jag tror att marinbiologin kan hjälpa till med mycket. Större delen av planeten är täckt av vatten. Jag tror att alger kan bidra med en hel del lösningar. Det är slemmigt, men väldigt användbart, säger Sophie Steinhagen.