Våra avloppssystem spelar en större roll för utveckling av antibiotikaresistens än vad forskarna tidigare har känt till, visar en ny artikel från Göteborgs universitet.

Att antibiotikarester finns i vårt avloppsvatten visste forskarna redan, liksom att dessa rester kan främja utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier. Däremot visste de inte att resistensgener kan påbörja sin resa från ofarliga bakterier till de som orsakar sjukdomar.

– För att bekämpa antibiotikaresistens kan vi inte bara fokusera på att förhindra spridningen av de resistenta bakterier som redan är i omlopp, vi måste också förhindra eller fördröja uppkomsten av nya varianter, säger Fanny Berglund, forskare inom antibiotikaresistens på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Artikeln är publicerad i tidskriften Communications Biology.

– Det är mycket fokus på att minska antibiotikaanvändningen hos människor och djur. Detta är förstås viktigt, men vår studie visar att vi också måste vara uppmärksamma på vårt avloppsvatten, eftersom det här verkar vara en plats där nya varianter av antibiotikaresistens kan utvecklas, säger Fanny Berglund i ett pressmeddelande.