Ålgräsängar är oumbärliga för den biologiska mångfalden i havet. De stabiliserar havsbotten, förbättrar vattenkvalitén samt tar upp näring och kol ur vattnet. I sommar ska 64 000 skott ålgräs återplanteras – för hand av dykare – i Kosterhavet.

– Det är tidskrävande arbete, men studier visar att det är den mest effektiva metoden i skandinaviska förhållanden, säger Per Moksnes vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

2018 genomfördes en inventering av ålgräset i Kosterhavets nationalpark och då upptäcktes att ålgräset hade försvunnit helt i två vikar.

8 000 kvadratmeter ålgräs ska nu restaureras vid Långevik och Tångudden vid Sydkoster. De 64 000 skotten skördas från en närliggande och livskraftig ålgräsäng och planteras sedan av dykare för hand. Skottantalet förväntas fyrdubblas till hösten.

– För att minska behovet av skott planterar vi skotten i ett schackrutigt mönster med kvadratmeterstora rutor, där luckorna förväntas växa igen inom cirka två år, säger Per Moksnes, forskare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Terese Riddersand skriver:

  Intressant artikel. men varför har ålgräset försvunnit i dessa vikar och varför tror man att det man planterar in ska överleva?

  • cathrine skriver:

   Hej!
   Tack för dina frågor. Vi hörde av oss till forskaren för projektet, Per Moksnes. Han svarar så här:

   ”Vi vet inte säkert vad som orsakat förlusterna av ålgräs på Koster, vilket är ett litet problem då det generellt är viktigt att klargöra att orsakerna inte finns kvar när man ska restaurera. Vi har gjort flera undersökningar av lokalerna (vattenkvalitet, sediment, m.m.) och förhållandena idag är bra för ålgrästillväxt.
   Vi misstänker att en orsak på den ena lokalen är störning från ankrade båtar då dessa ska kan vara mycket talrika på sommaren. Vi kommer därför stänga av planteringsområdena med bojar under sommaren, och eventuellt införa ankringsförbud i det restaurerade området. En annan möjlig orsak kan vara svåra stormar som slagit ut de grunda delarna ängarna. Vi har genomfört testplanteringar på olika djup i de två områdena 2019, och eftersom dessa har överlevt vintern och normala stormar tror vi att planeringarna ska överleva långsiktigt.”

   Mvh
   Extrakt-redaktionen