Mat & jordbruk
Ålgräs återplanteras i Kosterhavet

Ålgräsängar är oumbärliga för den biologiska mångfalden i havet. De stabiliserar havsbotten, förbättrar vattenkvalitén samt tar upp näring och kol ur vattnet. I sommar ska 64 000 skott ålgräs återplanteras – för hand av dykare – i Kosterhavet.
– Det är tidskrävande arbete, men studier visar att det är den mest effektiva metoden i skandinaviska förhållanden, säger Per Moksnes vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.
2018 genomfördes en inventering av ålgräset i Kosterhavets nationalpark och då upptäcktes att ålgräset hade försvunnit helt i två vikar.
8 000 kvadratmeter ålgräs ska nu restaureras vid Långevik och Tångudden vid Sydkoster. De 64 000 skotten skördas från en närliggande och livskraftig ålgräsäng och planteras sedan av dykare för hand. Skottantalet förväntas fyrdubblas till hösten.
– För att minska behovet av skott planterar vi skotten i ett schackrutigt mönster med kvadratmeterstora rutor, där luckorna förväntas växa igen inom cirka två år, säger Per Moksnes, forskare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.