Sommarens algblomning kom tidigare än vanligt i år. Just nu granskar forskare underlag från förra årets algblomning för att lättare kunna förutspå och förvarna badglada semesterfirare kommande somrar.

Extrakt har tidigare rapporterat om Ana Tronholm, forskare vid Göteborgs universitet, och den app hon arbetar med som ska ge uppdaterade prognoser för var algerna blommar. Frågan är högaktuell, eftersom algblomningen längs östkusten är ovanligt tidig i år.

– Satellitbilder visar att sommarblomningen av fintrådiga cyanobakterier inträffade tidigare än vanligt i de södra regionerna av Östersjön i år, säger Ana Tronholm.

Ökande globalt problem

Giftiga blomningar av cyanobakterier är ett globalt problem som ökar i storlek och frekvens.

– Det beror på flera olika saker, många av problemen orsakas av människor, exempelvis övergödning och klimatförändringar.

Men varför sker blomningen tidigare just i år?

– Årets tidiga blomning beror troligen på högre temperaturer och ljusintensitet vilket ger goda förutsättningar för algerna att blomma.

Datasamling från allmänheten

Högre temperaturer på ytvattnet gör även att vattnet inte blandas om, vilket ytterligare spär på blomningen och specifikt gynnar flytande alger.

Forskningsprojektet Algal Blooms Sweden, som syftar till att kunna förutsäga farliga algblomningar, går nu in på sitt andra år. Inrapporteringen från allmänheten är avgörande.

– Genom datainsamlingen från allmänheten kan vi förbättra modellerna och det är en ovärderlig resurs för vår forkning.

Barn och djur extra känsliga

Under sommaren 2021 fick forskarna in över 250 rapporter och 150 foton som har använts för att utveckla prognosmodellerna och antalet rapporter förväntas öka den här säsongen.

– Just nu genomför vi sekvensering av de cyanobakterier vi samlade in i fjol. Vi testar hur algerna påverkas av olika variabler såsom temperaur, pH och näringsvärde. Vi hoppas ha nya resultat snart, säger Ana Tronholm.

Vad är ditt råd till folk som badar i Östersjön och oroar sig för algblomningen?

– Använd sunt förnuft och minimera risken för att komma i kontakt med blommande alger. Ser du algblomning så undvik att simma där och att svälja vatten. Om du får symptom som illamående, magsmärta, huvudvärk, feber eller utslag så kontakta en läkare. Barn och djur är extra känsliga så de ska undvika all kontakt med missfärgat vatten.

Ana Tronholm
Ana Tronholm, forskare vid Göteborgs universitet.