Vad kommer ett mer oförutsägbart vinterklimat i Arktis att innebära för utsläppen av växthusgaser? Det ska forskarna ta reda på i ett nytt projekt.

– Enligt de prognoser som finns kommer de största klimatförändringarna ske vintertid. Varmare vintrar kommer att påverka processer i marken och växters fotosyntes, säger Ellen Dorrepaal, universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Hon ska i ett nytt projekt studera hur det ofta varma mikroklimatet under snötäcket i Arktis påverkar utsläppen av växthusgaser. Hon och hennes medarbetare ska mäta hur aktiva växter, svampar och bakterier är under snön; hur aktiviteten påverkar utsläppen av växthusgaser och hur dessa processer kan påverka ett framtida arktiskt klimat. De mest omfattande experimenten utförs i Abisko.

– Jag är själv bosatt i Abisko. Det känns spännande att få möjlighet att utnyttja det unika att vi har året runt-personal på forskningsstationen och kunna forska året om, säger Ellen Dorrepaal i ett pressmeddelande.  


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.