För att Sverige ska bidra min sin del till Parisavtalet behöver de svenska koldioxidutsläppen minska med mer än 20 procent redan i år. Väntar vi till nästa år blir siffran ännu högre. Det visar en ny nationell koldioxidbudget som WWF tagit fram tillsammans med forskare vid Uppsala universitet.

Världens länder måste senast 2050 nå nollutsläpp för att uppnå Parisavtalet. För Sveriges del innebär det att utsläppen från och med i år måste minska med 21 procent årligen, enligt Världsnaturfonden, WWF. Lyckas vi inte blir utsläppskraven nästa år rejält tuffare, då måste utsläppen i stället minska med hela 38 procent för att vi ska kunna uppnå målet. Fortsätter vi som idag kommer hela Sveriges utsläppsbudget vara förbrukad inom fyra år.

– Skillnaden mellan att minska utsläppen till en nivå som leder oss mot att klara 1,5-gradersmålet redan i år jämfört med att vänta till nästa år är enorma. Om vi vill vi undvika allt för stora uppoffringar som dramatiskt inkräktar på allas våra liv måste vi agera direkt, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Enligt WWF är det viktigt att rikare länder når nollutsläpp tidigare för att utvecklingsländerna ska ha en chans.

– Om vi inte själva når våra åtaganden i Parisavtalet kan vi inte förvänta oss att andra länder gör det heller. Därför behöver Sverige gå före och införa en nationell koldioxidbudget som kräver årliga utsläppsminskningar på mer än 20 procent om vi ska vara ärliga med att vi försöker hålla oss till 1,5-gradersmålet, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.


Cathrine Beijertext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Tycker Sveriges nuvarande Riksdag och Regering kan känna sig nöjda och förtjänar mitt erkännande om minskningen 2022 blir 10% och 2023 10% till enligt de normer WWF hänvisat till istället för 20%. Målet är ju faktiskt bara väl under två grader. Blir det istället bara 5+5 % blir det solklart underbetyg.