I den första domen i sitt slag i USA ger en domstol i Montana unga målsägande rätt mot delstaten, som ungdomarna menar kränker deras rätt till en ren miljö. Delstaten främjar användandet av fossila bränslen, enligt domen.

Det är Montanas tillståndsprocesser för utvinning av fossila bränslen som ligger bakom målet. Delstatens republikanska majoritet beslutade tidigare i år om att myndigheter ska förbjudas att beakta effekter på klimatet när de ger tillstånd till den fossila industrin, något som enligt domstolen inte är förenligt med konstitutionen. Enligt den ska Montana och invånarna där ”bibehålla och förbättra en ren och hälsosam miljö för nuvarande och kommande generationer”, skriver Washington Post.

– Det här är en enorm vinst för Montana, för unga, för demokratin och för vårt klimat. Vi kommer definitivt se fler domar som den här, säger Julia Olson på Our Children’s Trust, organisationen som drivit målet, till Washington Post.

Det är 16 ungdomar från Montana, i åldrarna 5 till 22 år, som har drivit målet. Det är också USA:s första ungdomsledda rättsprocess i klimatfrågan, och domen är en sällsynt rättslig framgång för klimataktivister.

Montana är en stor kolproducent och har även en betydande oljeutvinning. Domen kommer att överklagas, enligt försvaret.