Skog
Textil av poppel kan ersätta bomullsodlingar
Poppelns fibrer har visat sig passa bra att göra textil av – så pass bra att träslaget skulle kunna ersätta en stor del av dagens ofta problematiska bomullsproduktion. Det menar forskare vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, som har utvecklat en poppel som växer snabbt på nordliga breddgrader.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Bomullsodling kräver stora mängder vatten och i konventionell odling är bekämpningsmedel vanligt. Därför finns det miljöfördelar om mark där man i dag odlar bomull i stället kan användas för att odla livsmedel, menar forskarna bakom artikeln i Joule.
– Hela trädet omvandlas till högvärdiga produkter där cellulosan blir textilfiber medan hemicellulosan och ligninet omvandlas till ett avancerat biobränsle. Detta är anmärkningsvärt eftersom mindre än 50 procent av träet förädlas till textilfiber med nuvarande massateknik, medan resten bränns till ett lågt värde, säger Joseph Samec, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Den poppel som nu har tagits fram blir fullvuxen på 20 år, att jämföra med 50-100 år för de popplar som i dag används i skogsbruket.
– Jag döpte dessa kloner till SnowTiger eftersom de växer snabbt med kort rotationstid i nordliga klimat. De är den ”nordliga eukalyptusen”, säger Anneli Adler, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och huvudförfattare till artikeln.
Den ved som i dag används till textilmassa kommer i huvudsak från björk, asp och bok, men bland andra Södra Cell har gjort försök med att byta ut asp mot poppel.