Biologisk mångfald
Svårt att leva utan plasten
Hur mycket plast behöver vi egentligen i vår vardag? När är plast viktigt och när är det totalt onödigt? Forskaren Ellen Palm lyfter frågan om plastens roll i våra liv. Under en hel månad nobbar hon plasten totalt.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Hallå där Ellen Palm, forskare inom hållbar plast vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till Plastfrinovember!
Hur kommer det sig att du lever en plastfri månad?
– Syftet är att belysa plastens för- och nackdelar och stärka kunskapen om plast. Jag har märkt att det finns en del kunskapsluckor när det handlar om plast, till exempel är det många som missar att plast produceras från olja. Man ser inte det fossila ursprunget och kopplingarna till klimatförändringarna.
Hur lever man en plastfri månad?
– Vi går in väldigt hårt i det här och har satt upp en del regler. Vi kan använda de plastprodukter vi redan har, men inte köpa nya, få eller låna. Det kan exempelvis bli svårt att köpa med take away-lunch. Många förpackningar innehåller plast, även mjölkkartonger. Förra året gick min cykellampa sönder. Och då kunde jag inte köpa en ny. Jag fick ta hjälp av mobilen för att lysa upp vägen.
Om man vill minska sin plastkonsumtion generellt, vad är dina tips?
– Ett exempel är att minska på plastpåsarna. Strunta i att lägga frukt i plastpåsar när du handlar, välja bort plastpåsen i kassan och lägga sakerna direkt i väskan istället. Inte köpa produkter som är förpackade i plast.
– Jag tycker dock att alldeles för mycket ligger på konsumentnivå. Det är viktigare med strukturella systemförändringar så att vi får en hållbar tillverkning och konsumtion av plast. Ett system som är så pass bra att det som konsument bara går att göra rätt.
Nu har ni kört det här i några år, vad har ni fått för nya lärdomar?
– Vår slutsats är att det inte går att leva utan plast. Men det finns bra och sämre plast, och ibland kanske ett annat material skulle vara bättre.
För vi behöver ändå plasten?
– Ja, plast är bra eftersom det kräver mindre energi för sitt syfte. För en förpackning som ska användas en kort tid, då är plast ett bra alternativ. Plast är ett billigt och lätt material. Byter man till exempel ut delar i bussar och flygplan väger de mindre, och mindre bränsle förbrukas. Men det vore ännu bättre om materialet inte kommer från olja. Vi behöver ett mer hållbart system.
Din forskning handlar bland annat om hur plastproduktionen ska bli mer hållbar, vad innebär hållbar plast?
– Vi försöker arbeta utifrån hela värdekedjan – produktion, användning och återvinning. Vi har haft oljan som enda lösning länge, exempelvis till energi, transport och värme. Men jag tror att ett hållbart samhälle måste utgå från fler energibärare och råvaror.
– För att plast ska bli mer hållbart bör vi ha fler alternativa råvaror, som exempelvis biomassa, koldioxid och återvunnet plast, vi bör minska konsumtionen och öka insamlingen och effektiviteten för återvinning.