Hur mycket plast behöver vi egentligen i vår vardag? När är plast viktigt och när är det totalt onödigt? Forskaren Ellen Palm lyfter frågan om plastens roll i våra liv. Under en hel månad nobbar hon plasten totalt.

Hallå där Ellen Palm, forskare inom hållbar plast vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till Plastfrinovember!

Hur kommer det sig att du lever en plastfri månad?
– Syftet är att belysa plastens för- och nackdelar och stärka kunskapen om plast. Jag har märkt att det finns en del kunskapsluckor när det handlar om plast, till exempel är det många som missar att plast produceras från olja. Man ser inte det fossila ursprunget och kopplingarna till klimatförändringarna.

Hur lever man en plastfri månad?
– Vi går in väldigt hårt i det här och har satt upp en del regler. Vi kan använda de plastprodukter vi redan har, men inte köpa nya, få eller låna. Det kan exempelvis bli svårt att köpa med take away-lunch. Många förpackningar innehåller plast, även mjölkkartonger. Förra året gick min cykellampa sönder. Och då kunde jag inte köpa en ny. Jag fick ta hjälp av mobilen för att lysa upp vägen.

Om man vill minska sin plastkonsumtion generellt, vad är dina tips?
– Ett exempel är att minska på plastpåsarna. Strunta i att lägga frukt i plastpåsar när du handlar, välja bort plastpåsen i kassan och lägga sakerna direkt i väskan istället. Inte köpa produkter som är förpackade i plast.
– Jag tycker dock att alldeles för mycket ligger på konsumentnivå. Det är viktigare med strukturella systemförändringar så att vi får en hållbar tillverkning och konsumtion av plast. Ett system som är så pass bra att det som konsument bara går att göra rätt.

Nu har ni kört det här i några år, vad har ni fått för nya lärdomar?
– Vår slutsats är att det inte går att leva utan plast. Men det finns bra och sämre plast, och ibland kanske ett annat material skulle vara bättre.

För vi behöver ändå plasten?
– Ja, plast är bra eftersom det kräver mindre energi för sitt syfte. För en förpackning som ska användas en kort tid, då är plast ett bra alternativ. Plast är ett billigt och lätt material. Byter man till exempel ut delar i bussar och flygplan väger de mindre, och mindre bränsle förbrukas. Men det vore ännu bättre om materialet inte kommer från olja. Vi behöver ett mer hållbart system.

Din forskning handlar bland annat om hur plastproduktionen ska bli mer hållbar, vad innebär hållbar plast?
– Vi försöker arbeta utifrån hela värdekedjan - produktion, användning och återvinning. Vi har haft oljan som enda lösning länge, exempelvis till energi, transport och värme. Men jag tror att ett hållbart samhälle måste utgå från fler energibärare och råvaror.
– För att plast ska bli mer hållbart bör vi ha fler alternativa råvaror, som exempelvis biomassa, koldioxid och återvunnet plast, vi bör minska konsumtionen och öka insamlingen och effektiviteten för återvinning.

Ellen Palm forskar om hållbar plast vid Lunds universitet.
Ellen Palm forskar om hållbar plast vid Lunds universitet.

Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Kristine Koch skriver:

  Hej

  Bra idé med en plastfri tid! Det borde lanseras som en motpol till Black Friday.

  Jag har en fråga också. Är det inte bättre att en förpackning som bara ska användas en kort tid inte är gjord av vanlig (råoljebaserad) plast? I sådana fall är biobaserade plaster att föredra. Eller menar ni jämfört med andra material som metall?

  med vänliga hälsningar,
  Kristine Koch, SLU

 • Jan Kronberg skriver:

  Trevligt att läsa om en miljömedveten plastforskare. Har nog ingen annan åsikt än henne men det viktiga idag är att i första hand få materialflöden med hållbar råvara och en återvinning som leder till återanvändning. Så ser jag på saken. Att om möjligt minska användandet av råvaror och energi är en del av detta arbete med att göra materialflöden effektiva. Men satsa i första hand på att skapa ett bra materialflöde med förnybara material.

  Att återvinna plast istället för att förbränna plasten direkt sparar 55 % Co2 utsläpp.
  http://www.recycling.se/branschfragor/atervinningens-klimatnytta

  Om förnybar råvara används istället för fossil olja så minskar också utsläpp av CO2 betydligt. Idag används bioråvara i Brasilien men forskning och produktutveckling görs på svensk skogsråvara.
  http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/har-ar-sekabprojektet-som-ska-gora-varlden-gronare-narodlad-plast

  Sedan kan ju konsumenter och producenter söka minska användandet av exempelvis plast. Självklart så men fokus idag måste ligga på att skapa ett bra materialflöde för plast och alla andra råvaror.
  Detta är ju inte skrivit mot Ellen Palm. Inte alls.

  Så konsumenter, producenter, återvinningsindustri och affärskedjor fortsätt förbättra återvinning och återanvändning kring plast och sluta använda fossila råvaror!