Forskare vid Göteborgs och Reykjaviks universitet har hittat mikroplastpartiklar i olika storlekar och material i glaciären Vatnajökull på Island.

Vatnajökull på sydöstra Island är en av de största glaciärerna i Europa och täcker ett område på 8400 kvadratkilometer. Nu har forskare vid Göteborgs universitet, Icelandic Meteorological Office och Reykjaviks universitet identifierat mikroplastpartiklar i olika storlekar och material i glaciärens snökärnor.

– Vi har konstaterat mikroplast i de centrala delarna av glaciären Vatnajökull. Närvaron av mikroplast visar hur spritt denna förorening är, säger Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet. 

Plastartiklar bryts ned mycket långsamt i den kalla glaciärmiljön och kan ackumuleras och finnas kvar i glaciärerna under mycket lång tid, visar forskarnas studie.

– Närvaron av mikroplast i glaciärisen kan komma att förändra isens fysiska egenskaper, till exempel accelerera smältningen. Det ska sägas att all vulkanisk aska i glaciären, som är betydligt större volym än mikroplasten i glaciärisen, påskyndar smältningstakten. Men om det kommer än flera fragment i glaciärisen, så som aska och mikroplast, så förstärks effekten, säger Erik Sturkell i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.