Biologisk mångfald
Så undviker du farliga partiklar när du eldar
När höstmörkret sänker sig ökar vedeldningen i många hushåll. Vad många inte tänker på är att braskaminer, pannor och öppna spisar är stora källor till utsläpp av hälsoskadliga luftföroreningar.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Hallå där Camilla Andersson, luftmiljöforskare på SMHI, som forskar i ett projekt om luftföroreningars effekter på hälsa!
Varför kan vedeldning vara ett problem?
– Om vi fokuserar på partiklar och sot, som har stor påverkan på hälsan, så bidrar småskalig vedeldning med ungefär lika mycket utsläpp som all vägtrafik. Vedeldning sker även där vi bor, vilket bidrar till att många människor utsätts mer för just denna utsläppskälla.
Vad är det för luftföroreningar som bildas vid vedeldning?
– I samband med vedeldning bildas bland annat koldioxid, olika kväveoxider och små partiklar. Kväveoxider bidrar till övergödning, försurning och marknära ozon, medan de små partiklarna påverkar vår hälsa.
På vilket sätt påverkar de små partiklarna vår hälsa?
– Små partiklar utgör generellt en stor hälsorisk då de går att andas in ända ner i lungans alveoler, där gasutbytet till kroppen sker. Dessa föroreningar kan till exempel öka risken för hjärtinfarkt, och i allra värsta fall kan leda till en för tidig död. Vissa partiklar kan bidra till att man bli lungsjuk, och öka risken för astma.
– Det finns även studier som visar att gravida kan påverkas av luftföroreningar och föda för tidigt. Dessa barn kan sedan utveckla sjukdomar senare i livet.
Vad kan man själv göra för att minska luftföroreningarna vid vedeldning?
– Det viktiga är hur man eldar. Till exempel ska man elda snabbt och varmt, och inte pyrelda och låta det brinna ut långsamt. Det är också bra om veden inte är alltför färsk, om man använder fuktig ved bildas mer sot. En nyare panna är också mer effektiv en gammal, eftersom den gör förbränningen mer fullständig, det minimerar bildandet av sot och organiska föreningar.
Hur gör jag för att elda rätt? Läs naturvårdsverkets riktlinjer.