Varje svensk slänger årligen 45 kilo fullt ätbar mat. Nu har KTH-forskare kommit fram till vad du kan göra för att minska matsvinnet. 

KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff har utvärderat olika sätt att minska matsvinnet. Utbildning och information är två viktiga komponenter. – Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH, i ett pressmeddelande. Privatpersoner kan också bidra till minskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att köpa mat som närmar sig bäst före-datum. De utvärderingar som gjorts visar på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och kring medvetandegörande och reflektion hos hushållen. Nu vill forskarna att saker som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige. Ett annat exempel på det är olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen.