Mat & jordbruk
Så fixar du den hållbara julklappen
Årets julklapp blev det återvunna plagget, men vad ska man tänka på när man köper en begagnad julklapp, och var finns de bästa kläderna?
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Hallå där Johanna Nilsson, som bloggar om hållbart mode.
Är det okej att ge bort gamla kläder?
– Ja absolut! Det finns all möjlig second hand – mer eller mindre värdefullt och gammalt eller helt nytt. Man behöver ju inte ge bort någonting trasigt och skräpigt utan det beror på vilken typ av plagg man väljer och hur man paketerar.
Var hittar man bra second hand?
– Det finns lika många second hand-affärer som det finns behov, allt från rena loppisar och ideella second hand-butiker till märkes second hand och vintage. Börja med att fundera över vad du är ute efter, en del personer gillar loppis medan andra blir stressade av det. På nätet finns sidor där man kan filtrera noggrant och söka efter exempelvis olika märken, färger och storlek.
Hur kan man få det att kännas lyxigt?
– Vik ihop plagget noggrant och använd något fint för att slå i det i – till exempel gamla kartor eller tapetstuvar. Eller varför inte slå in det i en vacker scarf som också är second hand? Ett annat tips är att lägga med ett brev som berättar om plaggets historia.
Vad kan man leta efter?
– Siden, viskos, ylle och tjockare bomullsplagg håller ofta hög kvalitet. Viskos är ett superskönt material, men vid framställning går det åt 5,5 kilo kemikalier per kilo slutprodukt. Och för varje kilo producerat siden dör flera tusen silkeslarver, så då kanske man ska ha plagget i all evighet. Siden och viskos är två lyxiga material, men det är inte så lyxig produktion bakom så det är bra att köpa begagnat.
Vilka fällor ska man undvika?
– Jag är inget fan av polyester, eftersom materialet inte andas blir man svettig i det. Fast om du ändå ska köpa polyester så är det bäst att göra det second hand eftersom det är en oljebaserad produkt.
Om det inte passar, hur är det med bytesrätt?
– Är det lite finare butiker så brukar det gå bra att byta. På ideella second hand-butiker går det ibland att byta, men om det inte går kan man kanske ändå lämna tillbaka plagget och tänka att det går till ett bra ändamål.
Vad tycker du om årets julklapp?
– Jag tycker att det är bra att dessa frågor lyfts upp, men i beskrivningen så använder HUI (som utser årets julklapp) begreppen återvunnet, återbruk och återanvänt lite otydligt. Det råder en begreppsförvirring – en t-shirt är inte som en pantburk som kan återvinnas och i Sverige har vi ingen textilåtervinning att tala om. Jag tycker det hade varit bättre att utse det återanvända plagget till årets julklapp.
Johanna Nilssons guldkorn
För dig som gillar att gräva och göra fynd:
Myrorna
Stockholm Stadsmission
Röda Korset Kupan
Emmaus
Erikshjälpen
Beyond Retro
Tradera
Sellpy
Blocket
För dig som gillar utvalt och att veta vad du får:
Varié
ByeBuy
Siv & Åke
Secondhand.se (Erikshjälpen)
Till viss del: Tradera, Sellpy och Blocket: om du vet vad du letar efter kan du filtrera och söka på varumärken, plaggtyp och så vidare.
Källa: Slow fashion