Trots att det råder stor enighet inom forskarvärlden att klimatförändringarna är ett allvarligt hot mot livet på jorden finns det fortfarande de som förnekar problemet. Forskare vid Uppsala Universitet har nu undersökt psykologin bakom.

Den nya studien visar att de personer som accepterar hierarkiska maktstrukturer också har större benägenhet till klimatförnekelse.

Tidigare forskning visar att det är vanligare bland politiskt konservativa personer att också förneka klimatförändringar. Detta har nu undersökts vidare i mer detalj. Och enligt resultaten så går det att koppla förnekelse av klimatförändringar med bland annat politisk orientering, auktoritära attityder, en kallhamrad personlighet (låg empati och hög dominans), trångsynt personlighet (låg öppenhet för erfarenhet) och en benägenhet att undvika oro.

Det man tror kan förklara dessa kopplingar är så kalla social dominansorientering, SDO, som mäter acceptansen för och förespråkandet av hierarkiska och dominanta relationer mellan sociala grupper.

Enligt Kirsti Jylhä, forskaren bakom studien, är det möjligt att människor som accepterar en ojämlik fördelning av risker och fördelar med klimatförändringar har det lättare att kräva mer bevis för att klimatförändringarna faktiskt äger rum innan man erkänner dessa, och de som vill göra någonting åt problemet.

Länk till avhandlingen "Ideological roots of climate change denial: Resistance to change, acceptance of inequality, or both?".

Läs mer här (www.forskning.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Per Hagenäs skriver:

    Ordet klimatförnekare visar att detta inte handlar om objektiv forskning utan om smutskastning. Det finns väl ingen som förnekar klimatet. Slarv i ordval i ett vetenskapligt sammanhang? Tror knappast det. Det är skrämmande att universitet och forskare lånar sig åt politiska projekt som går ut på att smutskasta andra människor.

  • Marie Abrahamsson skriver:

    Mycket intressant. Låter troligt utifrån mitt perspektiv. Även om man måste vara lite försiktig med såna här bedömningar. Frågan är hur man når dem och om dialog är möjligt….