FN:s nya klimatrapport visar att det går att nå nollutsläpp år 2050, men stora förändringar inom alla branscher krävs för att nå dit – inte minst inom industrin som i dag står för en stor del av de globala utsläppen. Inom en del områden – framför allt inom plast och kemi – är utmaningarna större.

Kemiindustrin har en extra utmaning i omställningen eftersom fossila bränslen fortfarande är centrala inom produktionen – både som energikälla i de kemiska processerna och som råvara i kemiska produkter som exempelvis plast.

Men tecknen på omställning inom den kemiska industrin är tyvärr få, enligt Fredric Bauer, biträdande universitetslektor i miljö- och energisystem vid LTH, bidragande författare till klimatrapportens kapitel om industrin.

– Ökande plaståtervinning är en nyckelåtgärd. Men som enskild insats är den inte tillräcklig för att industrin i sin helhet ska nå nollutsläpp. Även ny teknik för kemisk återvinning lyfts ofta fram som ytterligare en väg framåt, men så som processerna är utformade i dag leder de till stora utsläpp av växthusgaser, säger han i ett pressmeddelande.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.