När temperaturen stiger ökar också en del sjukdomar. Forskare vid Stockholms universitet har genom en ny metod sett att harpest kan bli allt vanligare i framtiden.

När årstemperaturen stiger förändras också regn- och snöförhållanden och vattenflöden genom landskapet. Det kan ändra levnadsförhållandena för de insekter som kan vara smittbärare för olika sjukdomar.

I en ny studie från Stockholms universitet har forskare studerat förekomsten av harpest, en sjukdom som främst drabbar smågnagare men som också smittar människor. Studien visar att det bara behövs små förändringar i klimat och landskapets vattenförhållanden för att förekomsten av harpest kraftigt kan öka hos människor.

–  Harpest är dödligt för gnagare och ger allvarlig sjukdom hos människor, säger Gia Destouni, forskare vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har använt en metod som statistisk kan förutsäga hur klimatförändringar påverkar utbrott av sjukdomar hos människor. Metoden kan i fortsatt forskning även användas för andra smittsamma sjukdomar, och i andra delar av världen.


Cathrine Beijertext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.