Forskare vid Göteborgs universitet har hittat en metod som gör att man med stor säkerhet kan peka ut var ett träd har fällts. Metoden kan användas för att bekämpa den illegala timmerexporten från Ryssland och Belarus. På sikt kanske den också kan motverka illegal avverkning av tropiska träslag.

Illegal avverkning är ett globalt problem som hotar viktiga ekosystem. Till exempel bedöms mer än hälften av avverkningen av tropiska träslag vara olaglig.

– Det är viktigt att skydda skogar med hög biodiversitet från illegal avverkning. Genom att kunna spåra ursprunget av timret kan vi bekämpa detta, säger Jakub Truszkowski, forskare i beräkningsbiologi vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Arbetet med den nya metoden har hittills haft fokus på Europa och forskarna ser att den kan användas för att upptäcka illegal export från Ryssland.

– Ryskt timmer fortsätter att exporteras till EU och USA trots införda sanktioner, genom att timrets ursprung förvanskas, säger Jakub Truszkowski.

För att utveckla den nya analysmetoden har forskarna samlat in ett referensmaterial bestående av 900 trädprover från 11 östeuropeiska länder, däribland Belarus och Ryssland.

– Genom att analysera och jämföra virkets isotopkvoter och halterna av 15 olika spårämnen i trädproverna, kan vi ange växtplatsen inom 20 mils radie, säger Jakub Truszkowski.

De nya forskningsrönen presenterades nyligen i en vetenskaplig artikel i tidskriften Nature Plants.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • René Mortensen skriver:

    Kan metoden också avslöja illegala avverkningar i Sverige? Skogstyrelsen har tydligen inte resurser/vilja att kolla om det finns skyddsvärde på många av de områden som avverkas.

    • Cathrine skriver:

      Tack för din fråga, redaktionen kontaktade Jakub Truszkowski, forskaren bakom studien, för svar. Han svarade:
      ”Metoden går även att använda i Sverige, dock har vi inga prover från Sverige nu, vilket beror på finansieringen. Med nuvarande data kan vi skilja mellan norra och södra Finland, ofta också mellan olika regioner i södra Finland. Jag förväntar mig att det blir liknande i Sverige.
      Angående illegala avverkningar i Sverige, här är jag inte säker på att metoden är tillräckligt noggrann för att vara till hjälp – det skulle behöva testas. Å andra sidan kan man upptäcka utländskt virke som deklarerats som svenskt.”