Vid nedre Dalälven orsakar myggor så stora besvär att de bekämpas genom besprutning. Åtgärden verkar inte ha någon direkt påverkan på andra insekter, men den kan ha indirekta effekter för områdets biodiversitet.

Myggor tillhör knappast sommarens glädjeämnen, särskilt inte för boende kring Färnebofjärden i norra Uppland. Här kan myggen göra det svårt att alls vistas ute, och sedan år 2002 bekämpas insekterna med det biologiskt nedbrytbara bekämpningsmedlet Bacillus thuringiensis israelensis, Bti.

– Det slår ut myggorna i princip helt och hållet, säger Frank Johansson, professor vid Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Han forskar om hur Bti påverkar övriga organismer i området, och hittills visar resultaten att de direkta effekterna är ringa. Däremot kan det vara så att besprutningen får indirekta effekter som ännu inte är kända. När myggorna försvinner kan det till exempel leda till att fåglar och fladdermöss äter mer av andra insekter, vilket kan öka trycket på till exempel spindlar och trollsländor.

I Sverige är det bara vid nedre Dalälven som myggor bekämpas genom besprutning men i andra länder är metoden desto vanligare. Frank Johansson undersöker hur Bti påverkar alla olika arter i födoväven, alltså ordningen för vem som äter vem i naturen.

– Det ideala scenariot är förstås att födoväven inte förändras alls. Än så länge vet vi inte om eller hur Bti påverkar födoväven, säger Frank Johansson i pressmeddelandet.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.