Vatten
Miljöfrågor glöms bort i statliga krisstöd
Miljö-, klimat och jämställdsaspekter glöms ofta bort när staten delar ut krisstöd, det visar en rapport från Luleå tekniska universitet där de offentliga insatserna under covid-19 pandemin har analyserats.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Vi måste i förväg integrera dessa parametrar i vår krisplanering. När krisen väl är här finns ingen tid för det. Annars finns det risk för att det statliga krisstödet förstärker existerande ojämställdhet och underminerar miljö- och klimatarbetet, säger Jeaneth Johansson, en av forskarna bakom rapporten.
Forskarna visar att det ofta råder ett ekonomiskt fokus i de statliga krisstöden, medan effekterna jämställdhet och hållbarhet glöms bort.
– Organisationer uppvisar ett sorts silotänkande i de här frågorna. Det är problematiskt eftersom det rör sig om komplexa problem som kräver en mångfald av perspektiv för att kunna hanteras, säger Jeaneth Johansson.
För att underlätta för beslutsfattare inför framtida kriser har forskarna tagit fram ett verktyg.
– Verktyget har ett normkritiskt och normkreativt perspektiv som hjälper organisationerna att identifiera arbetsrutiner som behöver förändras, säger Kristina Johansson, universitetslektor i arbetsvetenskap vid LTU, i ett pressmeddelande.