Mat & jordbruk
Miljardbelöning föreslås som incitament för nya antibiotika
Alltför få nya antibiotika utvecklas, men nu har ett konsortium sett över hur utvecklingen av nya antibiotika kan drivas på. Ett av förslagen är att inrätta en belöning på en miljard dollar för varje nytt antibiotika som introduceras på marknaden.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största globala hoten mot folkhälsan. Nu har ett internationellt forskningskonsortium där Uppsala universitet ingår publicerat förslag på hur man kan garantera nya antibiotika.
Bland förslagen märks införandet av en ”market entry reward”, en modell där varje nytt antibiotikaläkemedel som introduceras på marknaden belönas med en miljard dollar. På det sättet tror konsortiet att två nya antibiotika kan komma ut på marknaden inom fem år.
– Våra simuleringar pekar mot att en belöning som ”market entry reward” kan bidra till att totalt16-20 nya antibiotika kommer ut på marknaden de kommande 30 åren. Utan denna belöning är det sannolikt att några av dessa vetenskapligt lovande behandlingar aldrig når patienterna, säger professor i företagsekonomi Francesco Ciabuschi, partner i konsortiet från Uppsala universitet. Den totala bedömningen var dock att det inte finns en lösning som passar alla, utan olika typer av incitament behövs. Tre andra modeller som bedömdes vara effektiva var:- Icke återbetalningsbara forskningsanslag,
- Statliga eller icke vinstdrivande koordinatorer som identifiera och fyller i alla ”hål” i den globala antibiotikautvecklingen.
- Långsiktig kontinuerlig finansiering som säkrar förutsägbar tillgång av antibiotika över tid