Vatten
Komjölk klimatsämre än alternativen

Forskare har tittat på hur olika matvaror påverkar klimat, markanvändning och vattenförbrukning. I alla tre fallen var vegetabiliska mjölkalternativ bättre än animalisk mjölk.
I en studie publicerad i Science har forskare jämfört miljöpåverkan från bland annat komjölk och alternativ till mjölk, gjort av havre, soja, mandel och ris. De har tittat på hur olika produkter påverkar klimat, markanvändning och vattenförbrukning, med siffror från 38.700 gårdar och 1600 processorer, förpackningstyper och återförsäljare. Beräkningarna är generella och påverkan kan variera mycket bland producenterna, med skillnad på upp till 50 gånger av samma produkt. Det innebär att det finns betydande möjligheter att minska den negativa miljöpåverkan från producenterna som påverkar mest. Enligt forskarna är det mest anmärkningsvärda att även den miljöbästa animaliska mjölken oftast påverkar miljön mer än de vegetabiliska substituten, vilket de menar ger nya bevis för vikten av kostförändringar. Den konventionella mjölken släpper ut nästan tre gånger så mycket växthusgasutsläpp som rismjölken, som släpper ut mest av mjölksubstituten. Komjölken påverkar också mest rörande vattenförbrukning och markanvändning. Ett normalstort glas animalisk mjölk kräver 120 liter vatten, medan mandelmjölken kräver 74 liter vatten, även det betydande. En dusch på 3 minuter kräver i snitt 36 liter varmvatten. Läs rapporten här >>