Trots helt motsatta budskap finns stora likheter mellan Donald Trump och Greta Thunbergs sätt att föra fram sina budskap. I en ny vetenskaplig artikel beskrivs hur båda använder populistisk retorik med enkla lösningar, sig själva som sanningssägare och motsättningar mellan folket och eliten.

I artikeln Populism as an act of storytelling: analyzing the climate change narratives of Donald Trump and Greta Thunberg as populist truth-tellers undersöker forskare Donald Trump och Greta Thunbergs narrativ, alltså berättelser, om klimatförändringen.

Innehållet i berättelserna är förstås olika, men budskapet utformas på likartade sätt. Forskarna menar att båda använder en populistisk retorik med en tydlig berättelse, hjältar och fiender, klara motsättningar och enkla lösningar på komplexa problem. I bådas tal finns en överhängande känsla av kris och båda väcker starka stämningar och känslor, enligt artikeln.

- Vi säger inte att Trump och Thunberg är populister, så här pratar de säkert inte hela tiden. Men de använder båda ett populistisk narrativ för att få ut sitt budskap. Det är en viktig skillnad. Den här populistiska berättelsen är i sig varken ond eller god. Det är en effektiv och kraftfull metod, som kan användas för vilka budskap som helst, säger Johan Nordensvärd i ett pressmeddelande.

I artikeln definieras populism som en särskild form av narrativ, berättelse, med bland annat den typiska motsättningen mellan folket och eliten. Definitionen bryter mot den vanliga bilden av populism som antingen ett sätt att mobilisera folket mot orättvisor eller en ”tunn” ideologi som kan fyllas med nästan vilket innehåll som helst. I dagligt tal är begreppet ofta negativt laddat, vilket forskarna vänder sig mot. Med deras definition kan populism ha olika innehåll och olika budskap.

- Det är en viss form av retorik, men också något större än retorik. Den populistiska berättelsen skapar också ett sammanhang och förståelse av världen för de som tror på den. Se bara på alla anhängare som både Trump och Greta Thunberg har, säger Johan Nordensvärd.

Men finns det inte en avgörande skillnad också? Att Greta Thunberg bygger sitt budskap på vetenskap, medan Trump förnekar den.

– Nja, det är uppenbart att de har olika inställning till forskning. Men ser man på Greta Thunbergs tal pratar hon faktiskt inte så mycket om vetenskap. Det är till största delen en moralisk berättelse om vad vi människor måste göra. Forskningen är svårtillgänglig, men budskapet är enkelt. Kanske är det så att ju mer komplicerad och komplex en fråga är desto större är behovet av förenkling, säger Johan Nordensvärd.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Bertil Lundgren skriver:

    Vad är ni ute efter? Att jämställa dem sim vill ta ansvar för vår framtid med dem som inte vill det? Märkligt. Enda likheten är att båda förvisso talar om eliten. Med den skillnaden att den ena utgör eliten, och försöker skapa dimridåer. En riktigt illa underbyggd studie, som inte håller för någon seriös granskning.