Skulle en drönare, som lyser upp cykelvägen framför dig, kunna få dig att välja cykeln även under den mörka årstiden? Det hoppas forskare vid Tekniska Högskolan, JTH, på Jönköping University.

– Syftet med projektet är att utveckla en innovativ och kostnadseffektiv lösning för att öka säkerheten och bekvämligheten för cyklister under den mörka årstiden så att de kan fortsätta cykla även då, säger Bruce Ferwerda, docent i informationsteknik på JTH.

I projektet Skara skyddsängel hoppas forskarna kunna råda bot på att cykeln blir stående under den mörka årstiden, genom ett system där drönare lyser upp vägen framför cyklisten.

– Det här är en kostnadseffektiv lösning på hur områden utan vägbelysning kan kompletteras med hjälp av automatisering och digitalisering. Vi är inte klara än, men vår vision är fullt genomförbar och vi hoppas få fortsätta utveckla det här konceptet ytterligare, säger Bruce Ferwerda i ett pressmeddelande.

Skara Skyddsängel samordnas av Sveriges forskningsinstitut RISE och genomförs i samarbete med Högskolan i Skövde, Jönköping University och Skara kommun.