Nu är julklappsjakten i gång. Gallerior och shoppingstråk fylls till brädden. Den som vill julhandla hållbart gör bäst i att styra stegen mot secondhand-butikerna, men även där gäller det att se upp för miljöfällor.

Återbruk är en viktig pusselbit i omställningen, dock finns även här produkter som helst inte ska cirkuleras vidare.

Klara Höglin
Klara Höglin, projektledare vid Stockholms stads kemikaliecentrum.

− Det finns många fördelar med återbruk, men vissa äldre produkter kan innehålla skadliga kemikalier och dem är det viktigt att plocka bort, säger Klara Höglin, projektledare vid Stockholms stads kemikaliecentrum, som tar fram information till företag och privatpersoner om vilka varor som hellre ska ut ur kretsloppet än vidare till ett nytt hushåll.

Klara Höglin pekar särskilt på riskerna med vissa leksaker, husgeråd, elektronik, kläder och möbler.

− Både företag och privatpersoner behöver lära sig att känna igen varor som kan innehålla skadliga kemikalier så att vi kan undvika att återcirkulera dem. Vissa ämnen kan till exempel orsaka sjukdom på sikt, som koncentrationssvårigheter eller försämrad reproduktionsförmåga, säger Klara Höglin.

Non-stick-stekpannor helt okej

Särskilt försiktig ska man vara när man handlar leksaker eller kläder till barn eftersom barn är särskilt känsliga för exponering av kemikalier. Även vissa möbler rekommenderas inte för second hand-marknaden.

− Man kan vara försiktig när man köper stoppade möbler som är tillverkade mellan 1960- och 1990-talet för då användes numer förbjudna, hälsofarliga flamskyddsmedel, säger Klara Höglin.

Hon berättar vidare att det finns varor som man kan tro är olämpliga att köpa secondhand, men där det kan finnas anledning att tänka om. Hon tar non-stick-stekpannor som exempel. Om du ska ge bort en teflonpanna till någon i julklapp kan du gärna köpa en begagnad, men kontrollera noga att den är hel.

− Beläggningen innehåller PFAS, men det är ändå bättre att använda dem tills de är uttjänta än att slänga dem i och med att den största belastningen sker i produktionen. Det läcker inte ut nämnvärda mängder PFAS från stekpannan vid användningen, så länge den inte är skadad.

Kan innehålla bly

Även gammal elektronik kan man köpa, trots att det finns risk att de innehåller bly. Klara Höglin tycker att man ska ha som riktlinje att inte skruva isär gamla apparater, eftersom det ökar risken att exponeras för eventuellt skadliga ämnen.

Hon tycker också att man i allmänhet ska vara lite försiktig med hur man använder olika produkter som man köpt begagnade. Om du till exempel hittar en prydnadstallrik som är som gjord för pappa eller mormor bör du kanske berätta att julklappen är tänkt just som prydnad.

− Man ska inte servera mat på prydnadsporslin, för det är inte gjort för det. Glasyren kan innehålla skadliga metaller som bly.