Mat & jordbruk
Hipp hipp för våra bin i dag!

I dag är det World Bee Day, men i Danmark har det utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare av vilda bin och biodlare. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.
Vissa menar att det uppstår konkurrens om födan och att honungsbin – som lever i stora samhällen – tar för sig på vilda bins bekostnad. Danmark har med sitt intensiva jordbruk ont om vild natur och ängsmarker, vilket har ställt konflikten på sin spets.
– I stället för att spela ut olika pollinerande insekter mot varandra så behöver vi fundera över vad det är som har hänt med binas livsmiljö – varför räcker inte maten? Det är snarare vi människor och vårt behov av en effektiv matproduktion som är det största hotet, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin, i ett pressmeddelande.
Det finns svaga belägg för att honungsbin och vildbin konkurrerar och när det sker är det förmodligen under särskilda förhållanden, som när det plötsligt blir ont om föda i kupornas omedelbara närhet. Vilda bin och honungsbin föredrar också till viss del olika pollenkällor.
– Det är i odlingslandskapet vi behöver pollinatörerna som mest. Med hjälp av honungsbin kan man där förbättra pollineringen och skördarna och därmed ekonomin i våra odlingssystem, menar Artur Larsson på Artdatabanken.
Han menar att vi i naturen bör fokusera på att gynna vilda pollinerare, och i jordbruk och odlingslandskap ta hjälp av honungsbin för att förbättra skördarna.
– På det viset gynnas både naturen, jordbrukaren och honungsproducenten och det behöver inte uppstå några konflikter. Detta vinn-vinnförhållande förstärks om alla aktörer arbetar tillsammans för att öka blomrikedomen i våra marker och minskar användningen av bekämpningsmedel och gödande ämnen.