Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett billigt och miljömässigt hållbart batteri som banar väg för grön energiförsörjning. Det nya batteriet kräver ingen brytning av sällsynta metaller.

Visionen är att det nya batteriet, tillverkat av zink och lignin, ska kunna användas i länder där tillgången till elektricitet är begränsad.

– Solceller har blivit relativt billigt och många människor i låginkomstländer har dem. Men vid ekvatorn går solen ner klockan sex och då tar elektriciteten slut. Så även om vår batteriteknik har något lägre prestanda än dyra litiumjonbatterier hoppas vi att den på sikt ska kunna erbjuda en lösning för de hushållen och företagen, säger Reverant Crispin, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Han och hans forskargrupp har utvecklat det nya batteriet tillsammans med forskare vid Karlstads universitet och Chalmers. Deras studie publicerades nyligen i tidskriften Energy & Environmental Materials.

Batterier baserade på zink finns redan i dag på marknaden, men främst som engångsbatterier. De spås kunna komplettera och i vissa fall ersätta litiumjonbatterier på sikt.

– Litiumjonbatterier är bra när de hanteras rätt. Men de kan vara explosiva, de är krångliga att återvinna och en del av utvinningen av vissa ämnen som kobolt är väldigt problematisk ur både miljö- och humanrättsynpunkt, säger Ziyauddin Khan, forskare vid Linköpings universitet i pressmeddelandet.

I dagsläget är zinkbatterierna som forskarna har utvecklat små, men det går att göra stora batterier, som ett bilbatteri, tack vare att både lignin och zink är billigt och finns i stora mängder.